Slide thumbnailОтримайте індивідуальне рішення для вашого бізнесу
Напишіть нам
Slide thumbnailІндивідуальне рішення для вашого бізнесу
Напишіть нам

Посібник з фірмового стилю: головні правила з прикладами брендів

Згадайте всесвітньо відомі бренди на кшталт Google, Netflix або Coca-Cola. Побачивши їхні логотипи, ви, швидше за все, одразу їх упізнаєте. Річ у тому, що вся графіка, кольори та меседжі у цих брендів настільки неповторні, гармонійно поєднані та послідовно вписані в комунікацію, що вони швидко запам’ятовуються і вирізняються серед безлічі інших компаній.

Сучасний світ бізнесу ставить великі вимоги: щоб виділитися серед конкурентів і налагодити міцний зв’язок з аудиторією, бренду потрібен унікальний і впізнаваний фірмовий стиль. Сильний, цілісний брендинг не просто підвищує впізнаваність у клієнтів — він зміцнює їхню довіру та лояльність, які є ключем до довгострокового успіху. Надійний спосіб підтримувати таку узгодженість в усій комунікації — створення ґрунтовного посібника зі стилю бренду.

У цій статті ми розглянемо, що таке посібник з фірмового стилю, розберемо, із чого він має складатися, та наведемо приклади від найуспішніших світових брендів. Сподіваємося, це надихне вас на власні креативні експерименти й допоможе розробити брендинг, який легко запам’ятати.

Brand Style Guide Done Right 1

Що таке посібник з фірмового стилю

Посібник з фірмового стилю, який іноді називають гідом зі стилю, довідником зі стилю або брендбуком, — своєрідний збірник правил з використання візуальних і комунікативних елементів вашого бренду. Це основний ресурс для тих, хто взаємодіє з ним, адже такий посібник охоплює все: від використання логотипа й колірних схем до типографіки й стилю комунікації.

Посібники з фірмового стилю важливі й потрібні з кількох причин. По-перше, вони допомагають створити цілісний імідж бренду, що має вирішальне значення для його впізнаваності. По-друге, чіткі вказівки та рекомендації заощаджують час і ресурси дизайнерів. Ретельно розроблений посібник зі стилю гарантує, що всі матеріали, пов’язані з брендом, незалежно від того, чи вони створені власними силами або за допомогою рекламної агенції, відповідатимуть айдентиці та цінностям вашого бренду.

Якщо ви працюєте над складним продуктом і маєте кілька креативних команд, процеси в них буде простіше організувати на основі окремих спеціалізованих посібників: посібника з копірайтингу, посібника з дизайну, медіакіту чи прескіту та інших довідників зі стилю. Приміром, Apple має кілька різних гідів для різних сфер застосування: Посібник зі стилю Apple, Посібник для розробників і Посібник з дизайну.

Ключ до створення цілісного продукту чи послуги — об’єднати всі ці посібники в один основний посібник з фірмового стилю, який зазвичай містить концептуальні ідеї, місію та зобов’язання, основні переконання та цінності, ключові аудиторії тощо.

Основні розділи посібника з фірмового стилю

Вичерпний посібник з фірмового стилю зазвичай містить такі розділи:

Загальний опис бренду

Почніть з представлення вашого бренду — його місії, бачення та цінностей. Такий опис задасть тон посібника і допоможе всім зрозуміти основні принципи вашого бренду.

Рекомендації з використання логотипа

Тут слід надати детальні вказівки щодо використання логотипа, його допустимі варіації, відступи та розташування на макетах. Щоб логотип мав бездоганний вигляд, обов’язково додайте в цей розділ приклади неправильного оформлення.

Колірна палітра

Ця частина посібника має містити чітко визначений набір основних і другорядних кольорів, які представляють ваш бренд. Обов’язково зазначайте їхні колірні коди HEX, RGB та CMYK, щоб забезпечити узгодженість між цифровими та друкованими носіями.

Типографіка

У розділі типографіки зазвичай містяться рекомендації щодо шрифтів, які ви використовуєте в комунікації бренду. Тут можна знайти детальну інформацію про конкретні шрифти, їхні розміри та стилі для різних типів контенту — заголовків, підзаголовків та основного тексту.

Зображення та графіка

Цю частину можна включити до рекомендацій щодо логотипа або зробити окремим розділом — особливо, якщо вам є на що звернути увагу в плані візуальної комунікації. Вона має містити інструкції щодо стилю зображень, ілюстрацій, іконок та графіки, які відповідають вашому бренду. Сюди можна додати рекомендації щодо обробки фотографій, їхнього стилю, а також загальні правила та помилки.

Шукаєте високоякісні зображення, відео та аудіо для брендингу? Завітайте в нашу бібліотеку, яка містить 300+ мільйонів ліцензійних файлів. Завантажуйте скільки завгодно або напишіть нам і отримайте індивідуальне рішення для всіх своїх творчих завдань.

Brand Style Guide Done Right 2

Стиль комунікації

Цей розділ охоплює рекомендації щодо стилю комунікації бренду, в тому числі головні мови, правила написання текстів і ключові тези повідомлень. Якщо ваша компанія працює з людьми з усього світу, обов’язково додайте інформацію про культурні особливості вашої аудиторії та чутливі теми, яких слід уникати. Так увесь письмовий контент гарантовано відображатиме індивідуальність та цінності бренду.

Приклади використання

Додайте реальні приклади застосування рекомендацій вашого бренду в різних контекстах, наприклад, у дизайні вебсайтів, рекламі, дописах у соцмережах та на пакованні.

Додаткові елементи

Залежно від складності бренду, цей розділ може містити рекомендації щодо анімації, звуку, відео та інших мультимедійних елементів, які є частиною його айдентики.

Якщо ви хочете створити ефективний посібник з фірмового стилю, головне — не лінуватися! Згадайте все, що важливо знати при роботі з вашим брендом, до найменших дрібниць. Плюс у тому, що скрупульозно все перелічити потрібно буде лише раз — і узгодженість в усіх матеріалах вам забезпечено (принаймні доки ваш бренд не проведе оновлення).

10 прикладів крутих посібників з фірмового стилю

А тепер розгляньмо посібники зі стилю найбільших світових брендів і подивімося, як за допомогою поєднання ключових елементів айдентики вони домагаються максимальної цілісності брендингу.

Google

Центр ресурсів бренду Google — це детальний посібник, створений для забезпечення правильного й послідовного брендингу Google. Він містить загальні вказівки щодо того, які елементи бренду можна використовувати й чи потрібен для цього дозвіл, як і коли можна використовувати конкретний бренд продуктів чи послуг Google у своїй роботі, а також наводить відповіді на поширені запитання. Це чудовий приклад ретельно продуманого й детального посібника зі стилю. Цікаво, що Google починає свій посібник з того, чого не слід робити, а вже потім показує правильні приклади.

Brand Style Guide Done Right Google

Bolt

Посібник бренду Bolt транслює простоту і швидкість — відповідно до фокуса бренду на ефективних рішеннях для мобільності у міських умовах. Він містить чіткі інструкції щодо використання логотипів, колірної гами та типографіки для підтримання цілісної та впізнаваної айдентики бренду. Подивіться, як майстерно втілено складну ідею у, здавалося б, простому логотипі:

Літера у формі блискавки в логотипі символізує наші блискавичні продукти, а великі однотонні літери демонструють нашу бездоганну надійність.

Brand Style Guide Done Right Bolt

Deezer

“Живи музикою”, бо “музика — це пульс життя” і “музика — це більше, ніж стримінг”. Хіба ці ідеї не вражають своєю влучністю і простотою? Саме їх Deezer намагається донести як бренд, і це йому чудово вдається!

Довідник зі стилю Deezer містить детальні інструкції щодо того, як використовувати візуальну та вербальну айдентику бренду. У нього входять звичайні рекомендації щодо використання логотипа, колірної палітри, типографіки та зображень. Все для того, щоб комунікація бренду відображала динамічну та яскраву індивідуальність Deezer.

Brand Style Guide Done Right Deezer

Formula 1

Посібник бренду Formula 1 покликаний передавати азарт і престиж цього виду спорту. У ньому викладено історію бренду та ключові елементи айдентики. Це один з найдетальніших брендбуків, які нам траплялися (нарівні з Apple або Google). Докладні інструкції F1 включають правила використання логотипів, кольорів, типографіки, сіток і графічних шаблонів для того, щоб усі матеріали бренду відображали енергію та елітарність перегонів.

Formula 1, якою вона має бути. Наближається до вас на повному ходу, сповнена рішучості, швидкості, захопливих емоцій та видовищності.

Brand Style Guide Done Right Formula 1

Bang & Olufsen

Докладний посібник з фірмового стилю Bang & Olufsen відображає орієнтацію бренду на високоякісне акустичне обладнання преміумкласу. Він охоплює брендинг та айдентику (логотипи, кольори, типографіку, зображення, візерунки та іконографіку), використання в друкованому і цифровому вигляді, а також ресурси для підтримання цілісності бренду.

Brand Style Guide Done Right Bang & Olufsen

McDonald’s

McDonald’s називає свій посібник “Шпаргалками для гарного дизайну”. У документі зібрано багато деталей, але при цьому він залишається компактним. Бренд підкреслює свою прихильність до якості й цілісності. Посібник містить детальні інструкції щодо використання логотипа, відомого як “золоті арки”, колірних схем, типографіки та фотографій.

Родзинкою посібника є “Шпаргалка з використання арок”, яка наводить безліч ідей застосування знакової золотої літери “М” у креативних кампаніях. Після ознайомлення з рекомендаціями MacDonald’s щодо стилю стає зрозуміло, як компанії вдалося побудувати глобально успішний і впізнаваний бренд.

Brand Style Guide Done Right McDonalds

McDonald’s — чудовий приклад бренду, який використовує емоційні лайфстайл-знімки у своїй комунікації. Спробуйте якісні фотографії для власного брендингу і ви! Перегляньте широке розмаїття ліцензійних файлів на Depositphotos або, якщо шукаєте щось конкретне, одразу переходьте до 600+ спеціальних колекцій.

Stan’s Grill

Посібник зі стилю мережі вуличної їжі Stan’s Grill орієнтований на створення сміливого й захопливого іміджу бренду. У посібник входить багато компонентів, але все ідеально узгоджено: інструкції щодо варіацій логотипа, колірні палітри, основним відтінком яких є фірмовий вогненно-червоний, правила типографіки, милі персонажні ілюстрації, стиль комунікації, художнє оформлення та приклади застосування на практиці. Усе дозволяє бренду створити дружню атмосферу пікніка.
Brand Style Guide Done Right Stans Grill

Netflix

Щоб отримати доступ до посібника Netflix — детальних настанов зі стилю найпопулярнішого у світі стримінгового сервісу — потрібно працювати в Netflix. Проте компанія надає відкритий доступ для ознайомлення з принципами використання логотипа, кольорів, читабельності й кобрендингу. У чому Netflix не відмовити, так це в інноваційній, яскравій і динамічній індивідуальності. Компанія дбає про те, щоб цей імідж послідовно відображався в усіх каналах комунікації:

На ринках з високим рівнем упізнаваності ми позначаємо себе символом N. Використання літери алфавіту дає особливу силу: вона стає універсальним символом, який миттєво впізнають як скорочення нашого бренду. Однак без фірмового кольору Netflix Red літера N вже не зчитуватиметься як Netflix, тому завжди відображається саме у ньому.

Brand Style Guide Done Right Netflix

Discord

Посібник з фірмового стилю Discord спрямований на створення іміджу інклюзивного, щедрого й доступного продукту. Він містить правила щодо логотипів, комбінацій кольорів (до речі, головний колір бренду називається Blurple), слогану, типографіки та бібліотеки матеріалів, що допомагає створити цілісний та впізнаваний образ. Стиль комунікації Discord — невимушений і доброзичливий, що ідеально відповідає філософії бренду:

Discord — це мільйон різних речей. І це нормально! Нас не обмежити жодними рамками, як і наших користувачів. Discord — це те, що ви приносите в нього. Це як спільний обід онлайн, тільки не страва. Ви ділитеся чимось із друзями, і з друзями друзів, з якими щойно познайомилися, і думаєте: “Як же круто!”.

Brand Style Guide Done Right Discord

Coca-Cola

“Зустрічайте новий рівень смаку”, — із самого початку заявляє Coca-Cola у своєму посібнику з фірмового стилю. Якщо й існує ідеальний приклад цілісності бренду протягом багатьох років його існування, то це Coca-Cola. Посібник Coca-Cola покликаний підтримувати культовий статус бренду і містить ключові принципи дизайну, графічні елементи, типографіку, колірну палітру, піктограми та інші деталі брендингу.

Для нас найбільшим успіхом Coca-Cola є знакова біла хвиля під назвою Dynamic Ribbon, яку легко одразу уявити, навіть коли не маєш перед очима логотипа чи пляшки бренду.

Brand Style Guide Done Right Coca Cola

Резюме

Добре розроблений посібник з фірмового стилю — це неоціненний інструмент, який дозволяє підтримувати послідовну й легко впізнавану присутність бренду. Згадаймо гайдлайни найуспішніших компаній. Чому вони такі вдалі? Як і завжди, рецепт успіху — у послідовності. Ось основні кроки:

  • зрозумійте унікальність свого бренду;
  • зробіть посібник простим і лаконічним;
  • давайте наочні приклади;
  • будьте послідовними;
  • зробіть посібник доступним;
  • оновлюйте його в міру розвитку бренду.

Чітко визначивши візуальні та комунікаційні елементи свого бренду, ви зможете домогтися відповідності всіх супутніх матеріалів вашим цінностям. Дотримуйтесь наших порад для створення вичерпного посібника з фірмового стилю, який допоможе вашому бренду виділитися й налагодити зв’язок з аудиторією.

Залишайтеся з нами, щоб бути в курсі цікавих новин зі світу фотографії, маркетингу й технологій! 🙂

Більше про брендинг читайте у статтях:

Як вибір кольору може покращити впізнаваність вашого бренду

Від корпоративного до географічного: 6 видів брендингу для будь-якого бізнесу

Цілісність бренду: що це таке і як її досягти

Схожі статті

    Приєднуйтеся до нашої спільноти!

    Підпишіться на дайджест блогу Depositphotos, щоб не пропускати корисні поради й оновлення.

    Вікторія Скиба
    Вікторія Скиба

    Вікторія — головна редакторка блогу Depositphotos, використовує свій багаторічний досвід у контент-маркетингу та копірайтингу для створення цікавого контенту. Має пристрасть до дизайну, музики та кіно.