Slide thumbnailОтримайте індивідуальне рішення для вашого бізнесу
Напишіть нам
Slide thumbnailІндивідуальне рішення для вашого бізнесу
Напишіть нам

Як знайти баланс між соцмережами й ментальним здоров’ям + колекція

Зізнайтеся, з вами теж таке бувало: ви просто хотіли розслабитися ввечері й ненадовго зазирнути в Instagram чи TikTok, а приходили до тями посеред ночі після кількох годин гортання стрічки. Саме так і працюють соціальні мережі — пропонують все нові й нові дози швидкого дофаміну, крадучи наш час, а часто і душевний спокій. Серед негативних наслідків користування соцмережами — тривожність, проблеми зі сном і зниження концентрації.

У цій статті ми розповімо про плюси й мінуси соцмереж та їхній вплив на наше психічне здоров’я і добробут. Крім того, ми поділимося з вами тематичною колекцією з варіантами дозвілля, які покращують самопочуття і є чудовою альтернативою нескінченному гортанню стрічки. Знайдіть ідеї здорових звичок або обирайте готовий контент, щоб мотивувати на позитивні зміни свою аудиторію.

Переглянути колекцію

Photo happy couple with their dogs

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше про зв’язок між соціальними мережами та психічним здоров’ям і знайти корисні поради для підтримки позитивного балансу.

Плюси соцмереж

Почнемо з плюсів соціальних мереж і того, яку користь вони нам приносять. Сьогодні вже важко уявити, як люди спілкувалися й обмінювалися контентом до появи соцмереж. Без сумніву, ці технології докорінно змінили наше життя, зробивши його набагато простішим і комфортнішим (хоча й не без побічних ефектів). Тож розгляньмо головні переваги соціальних мереж.

1. Необмежені можливості для спілкування

Завдяки соцмережам ми маємо змогу спілкуватися з рідними та друзями, де б вони не перебували, а також знаходити однодумців і приєднуватися до різних спільнот. Сьогодні соцмережами користується 63,7% населення світу, причому з 2015 року кількість користувачів зросла більш ніж удвічі.

2. Навчання та саморозвиток

Окрім розваг, соціальні мережі пропонують багато можливостей для здобуття нових знань і навичок. Взяти хоча б YouTube, де можна знайти освітній контент буквально на будь-яку тему. За статистикою, 86% американців заходять на цю платформу, щоб дізнатися щось нове.

3. Нетворкінг

Соціальні мережі також чудово підходять для пошуку вакансій і можливостей співпраці та налагодження партнерства. Дослідження рекрутингової агенції Zippia свідчить, що 84% організацій знаходять працівників саме через соцмережі. Причому вакансії можна знайти не лише в професійній соцмережі LinkedIn, але й у Facebook та навіть X.

4. Творчість і самовираження

Є у соцмереж ще один беззаперечний плюс: вони дають кожному змогу висловлювати думки, ділитися емоціями й досвідом. Щобільше, саме соцмережі дали старт творчій кар’єрі багатьох талановитих людей. Згадайте лише Джастіна Бібера, Megan Thee Stallion і The Weeknd.

5. Маркетингові можливості

Маркетингові можливості з’являються там, де є велика аудиторія. Тож зовсім не дивно, що 77% брендів використовують соцмережі для комунікації й залучення потенційних споживачів. Популярні платформи слугують їм для просування товарів і послуг, зміцнення іміджу й створення спільнот лояльних клієнтів.

Social media and mental health

Мінуси соцмереж

Соцмережі зайняли важливе місце в нашому житті, і це не пройшло безслідно. Тож далі ми розповімо про їхні недоліки. Варто зазначити, що ми маємо на увазі не самі платформи, а їхній вплив на добробут користувачів. Ось основні мінуси захоплення соцмережами.

1. Марнування часу

За статистикою, у середньому користувачі проводять у соцмережах 143 хвилини на день. Багато хто звертається до цих платформ, щоб відволіктися й розважитися. Однак, споживаючи поверхневий і часто низькоякісний контент, вони втрачають лік часу, тож на щось корисне його не залишається.

2. Відволікання і втрата продуктивності

Постійний потік сповіщень у соцмережах заважає зосередитися на завданнях, які потребують повної концентрації. Соцмережі використовують доволі сильні стимули — уподобайки та коментарі, проти яких користувачам дуже важко встояти, оскільки людський мозок прагне до негайної винагороди. Іншими словами, ці платформи стимулюють часткову увагу, знижуючи продуктивність.

3. Тривожність

Постійне бажання перевіряти соцмережі також пов’язане із синдромом втрачених можливостей (FOMO) — почуттям занепокоєння від того, що можна пропустити якісь важливі новини чи події. Синдром втрачених можливостей часто провокує компульсивну поведінку, зокрема постійний моніторинг сповіщень у соцмережах, що підвищує рівень стресу і може призвести до тривожних розладів.

4. Залежність

У найгіршому випадку негативний вплив соцмереж на психічне здоров’я переходить у справжню залежність. Тоді людина більше не може контролювати використання соціальних платформ, що призводить до серйозних наслідків для самопочуття, від емоційної абстиненції до зниження працездатності. Статистика свідчить, що 10% американців мають залежність від соціальних мереж.

5. Відірваність від реальності

Проводячи багато часу онлайн, люди часто жертвують реальним життям — спілкуванням, повсякденними радощами, участю в спільних заходах, враженнями від реальних подій. У результаті надмірне використання соцмереж може призвести до соціальної ізоляції. Іронія в тому, що соціальні платформи розраховані саме на активну взаємодію та спілкування, але ці зв’язки доволі поверхневі, тому у користувачів часто виникає почуття самотності.

6. Проблеми із самооцінкою

Ще один шкідливий ефект соцмереж пов’язаний з теорією соціального порівняння — люди оцінюють себе залежно від того, як виглядають на тлі інших. Не важко здогадатися, що соціальні медіа з нереальними стандартами краси та засиллям інфлюенсерів з начебто ідеальним життям змушують багатьох користувачів почуватися невдахами — недостатньо гарними, вмілими чи успішними. За результатами опитувань, 40% дорослих відчувають тривогу і депресію, порівнюючи себе з іншими в соцмережах.

Social media cons

Як зрозуміти, що соцмережі негативно впливають на вас

З’ясуймо, чи має ваша звичка сидіти в соцмережах негативні наслідки. Виявити тривожні дзвіночки допоможуть кілька запитань.

  • Ви проводите багато часу в соцмережах?

Помічали, як бездумне гортання стрічки в Instagram або TikTok непомітно краде ваш час? Якщо ви ніколи над цим не замислювалися, спробуйте відстежити, скільки часу проводите в соцмережах. Хоча науковці не дійшли єдиної думки щодо “правильної” кількості, дослідження Університету Пенсильванії показало: обмежуючи користування соцмережами 30 хвилинами на день, можна суттєво знизити тривожність і прояви синдрому втрачених можливостей.

  • Чи часто впродовж дня ви відволікаєтесь на соцмережі? Чи важко вам потім зосередитися на важливих завданнях?

Соціальні мережі ваблять нас багатьма спокусами, з якими робота чи навчання просто не в змозі конкурувати, особливо якщо ви маєте робити щось нудне чи рутинне. Однак за все треба платити, і найчастіше ціною розваг стає продуктивність. Чи варто говорити, що соцмережі — чи не найпоширеніший вид прокрастинації.

  • Відчуваєте постійне бажання перевіряти соцмережі і нервуєте, коли не маєте змоги це зробити?

Згадайте, коли востаннє вам здавалося, що ви пропускаєте щось цікаве. Швидше за все, це відчуття викликали саме соцмережі. За статистикою 56% користувачів мають синдром втрачених можливостей, а 69% вважають, що пропускають важливі події, коли не перевіряють свої стрічки.

  • Маєте проблеми зі сном?

Щоб підготуватися до сну, наш мозок має заспокоїтися, а використання гаджетів і перегляд соціальних мереж перед сном порушує циркадні ритми. Справа у синьому світлі екрану, яке активує наш мозок, не даючи йому заснути. Звідси й проблеми: безсоння, неглибокий сон, денна сонливість та інші розлади.

  • Чи надаєте ви перевагу соцмережам замість живого спілкуванням з друзями й рідними?

Може здаватися дивним, як, попри безліч контактів і взаємодій у соцмережах, користувачі можуть почуватися в ізоляції. Але такому онлайн-спілкуванню часто бракує глибини й щирості. Один із мінусів соціальних мереж у тому, що ми жертвуємо набагато ціннішим — спілкуванням з людьми в реальному світі.

  • Чи почуваєтесь ви невдахою, коли бачите чийсь успіх у соцмережах?

Це приклад найшкідливішого впливу соцмереж. Навіть знаючи, що в тому ж Instagram часто показують фальшиве життя, а не реальність, люди все одно засмучуються, порівнюючи себе з ідеальною картинкою. Вам здається, що в соцмережах усі успішніші й популярніші? Цікаво, що інші думають так само про себе.

Якщо ви ствердно відповіли на будь-яке з цих запитань, це може свідчити про дисбаланс між соцмережами й психічним здоров’ям. Плюс у тому, що негативним наслідкам легко запобігти, просто переглянувши свої звички.

Young stylish woman using smart phone while sitting on chair near floor lamp on brick wall background

Як змінити свої звички користування соцмережами

1. Встановіть ліміт

Виділіть собі певну кількість часу на перегляд стрічки. Дотримуйтеся порад науковців і почніть з рекомендованих 30 хвилин на день. Хай це буде, приміром, пів години ввечері (але не перед сном) або по 10 хвилин вранці, в обід і ввечері. А щоб не забувати про обмеження, встановіть застосунок, що відстежує і скорочує час у соцмережах.

2. Вимкніть сповіщення

Щоб підтримувати концентрацію, слід прибрати або хоча б мінімізувати всі можливі фактори, які вас відволікають. Це стосується і сповіщень у соцмережах. Вимкніть їх, щоб вони не відривали вас від важливих справ — роботи, навчання, читання, екскурсії, обіду з родиною чи зустрічі з друзями. І не бійтеся пропустити щось критично важливе, адже на кожній платформі можна налаштувати параметри сповіщень під себе.

3. Практикуйте цифровий детокс

Цифровий детокс — це повна відмова від гаджетів на певний час: на годину, день або будь-який інший період. Це чудовий спосіб покращити сон, знизити стрес і тривожність, а також підвищити креативність. Почніть з малого: спробуйте провести без гаджетів лише годину, а потім потроху збільшуйте час детоксу, поки не знайдете баланс між соцмережами та гарним самопочуттям.

4. Знайдіть нове хобі

У світі так багато цікавих речей, якими можна зайнятися поза світом соцмереж! Можливо, ви вже давно хотіли навчитися кататися на вейкборді чи грати на гітарі. Існує безліч занять, корисних для психічного здоров’я та продуктивності. І не обов’язково вибирати щось складне: згодиться й проста прогулянка в парку. Головне — повністю віддатися задоволенню.

5. Соціалізуйтеся по-справжньому

Ми маємо на увазі спілкування в реальному житті. Влаштуйте затишний сімейний кіновечір, поїдьте з друзями на природу на вихідні, сходіть на цікавий майстер-клас або долучіться до волонтерської ініціативи. Плануйте такі зустрічі щотижня, щоб наповнити своє життя енергією живого спілкування. Так ви збудуєте справжні стосунки й відчуватимете задоволення, яке не замінять жодні соціальні мережі.

Хочете знайти більше прикладів приємних занять без гаджетів? Перегляньте нашу добірку на тему гарного самопочуття.

Переглянути колекцію

Замість марнувати час у соцмережах…

Насолоджуйтеся особливими моментами з тими, кого любите

social-media-and-mental-health-7

Пориньте у пригоду

social-media-and-mental-health-5

Відновіть баланс

social-media-and-mental-health-6

Зустрічайте світанки

social-media-and-mental-health-8

Знайдіть нове захоплення

social-media-and-mental-health-9

Практикуйте любов до себе

social-media-and-mental-health-10

Потіште свою внутрішню дитину

social-media-and-mental-health

Думки наостанок

Попри всі мінуси соцмереж, ми не закликаємо відмовлятись від них. Головне — використовувати цей інструмент свідомо, щоб отримувати максимум користі й нічим не жертвувати при цьому. Проаналізуйте свої звички на предмет можливих негативних наслідків і дотримуйтесь наших порад, щоб їх мінімізувати. Пам’ятайте, що соцмережі покликані спростити й урізноманітнити наше життя, але вони ніколи не замінять реального спілкування та вражень. Тож заплануйте якесь цікаве заняття вже сьогодні й не забудьте вимкнути сповіщення.

Більше статей про добробут:

Ключові стратегії тайм-менеджменту: як ефективно керувати часом

Work-life balance: як зберігати ефективність, не жертвуючи власним добробутом

Ікіґай, Кайдзен та інші японські концепції для кращого життя + колекція

Усвідомленість для продуктивності: переваги, практики та поради

Схожі статті

    Приєднуйтеся до нашої спільноти!

    Підпишіться на дайджест блогу Depositphotos, щоб не пропускати корисні поради й оновлення.

    Анна  Тімаревська
    Анна Тімаревська

    Анна — досвідчена редакторка та копірайтерка, яка вже понад десять років працює з контентом. Вона любить відкривати для себе щось нове та ділитися найкращими знахідками з нашими читачами — від основ дизайну та маркетингових стратегій до порад із саморозвитку.